ZRAJÍCÍ KRAVSKÝ SÝR Z LOMBARDIE

Taleggio je typický měkký sýr z kravského mléka z lombardských provincií. Pojmenovaný je podle místního alpského údolí Taleggio. Od roku 1988 nese značku chráněného označení původu, ale jeho historie sahá mnohem dál. Prokazatelně byl prodáván ve 13. století, nicméně zmínky o velmi podobném sýru se objevují už v dílech starořímských autorů, jakým byl například Cicero.  

Sýr je vyráběn z kravského, pasterizovaného mléka. Během zrání v jeskyních, které trvá 6-10 týdnů, je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Netýká se to však ušlechtilé plísně, která se na něm během stárnutí tvoří. Ta je samozřejmě jedlá jako u jiných sýrů. Taleggio má typickou hnědou kůrku, pod níž je měkké, až slámově žluté těsto. Uvnitř je sýr kompaktní, křehký a má bělavou barvu.

Taleggio patří mezí nejoblíbenější sýry v Itálii. Výborně se taví, takže je často používán do toustů nebo k zapékání. Bývá také součástí sýrových talířů a hodí se k polentě a hruškám jako závěr večeře. Mezi doporučené způsoby podávání patří taleggio s křupavým chlebem, čekankou, fíky a medem. Můžete si z něj udělat také skvělou pomazánku. Stačí ho rozmačkat s máslem a kapkou piva a dokořenit podle chuti solí a pepřem nebo čerstvými bylinkami. K sýru se hodí pivo a červené víno. Měkký sýr taleggio si můžete objednat spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz.